Notes to Self #1 het begin

IMG_2762

Programmeer de publieke ruimte! En dat dan 3x

Donica Buisman, oprichter van State of Flux, is bezig met het uitwerken van een drieluik over het programmeren van publieke ruimten: een boek, een toolkit en een praktijkcase –het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Oplevering: 2016. In ‘Notes to Self’ vertelt ze minimaal 1x in de twee weken over haar ervaringen en de kennis die ze opdoet. Maximaal 1 A4, 1 uur, 600 woorden. Just getting it out there. Het doel: delen en leren.

12 februari 2015

Het is nu drie jaar geleden dat ik State of Flux heb opgericht. Een ontzettend spannende, leuke en leerzame tijd. Het moest veel meer worden dan een advies bureau, meer dan plannen maken. Denken én doen dat is het motto, echt een verschil maken. Maar hoe? Na veel lezen, praten, bijeenkomsten en klussen is het mij de afgelopen maanden duidelijk geworden. Mijn drijfveer is het samenbrengen van verschillen tussen mensen, ideeën en culturen in de overtuiging dat dit leidt tot een inspirerende en verbonden stad. Dé plek waar dit volgens mij tot stand moet komen is onze publieke ruimte. En dat zie ik nog te weinig. Ik ken teveel monofunctionele plekken en teveel pleinen en parken die “ondergebruikt” zijn.

Om een verschil te maken ga ik drie wegen bewandelen.

Laten we beginnen met wat ik het meest spannend vind: een boek schrijven. Ik wil mijn visie relateren aan het werk van schrijvers als Charles Montgomery en koppelen aan praktijken als MeerMerwede in Utrecht. Velen voor mij hebben tenslotte ook boeken geschreven en -belangrijker- ik krijg er zelf ontzettend veel inspiratie van. En als kers op de taart word ik begeleid door professor René Boomkens. Waarom geen blog? Ik wil teveel vertellen en onderzoeken, teveel boeken lezen en teveel mensen interviewen: 1000 woorden is gewoon niet genoeg. Het wordt een continu proces van denken en leren waarvan vast niet alles in het boek terecht zal komen: vandaar ‘Notes to Self’.

Vervolgens de praktijk. Het Buikslotermeerplein is mij, en velen met mij, al jaren een doorn in het oog. Op dit plein ligt het grootste winkelcentrum van Amsterdam-Noord, gebouwd in de jaren 70 met een publieke ruimte er om heen die steeds meer in verval raakt. Reden: de grootschalige herontwikkeling komt niet van de grond. Ik ben er van overtuigd dat we vanuit een gezamenlijke visie met inzet van multidisciplinaire en flexibele programmering het plein op een hoger plan kunnen trekken. In de tussentijd, voordat eind 2017 de Noord-Zuidlijn open gaat. De gemeente, winkeliers, vastgoedeigenaren, de markt en woningbouwverenigingen hebben aangegeven mee te willen doen. Maar ik ben er nog niet: de komende maanden wil ik met zo’n twintig verschillende belanghebbenden –opdrachtgevers- afspraken gaan maken. In het voorjaar gaan we dan de co-creatiesessies in, en vanaf het najaar beginnen we met programmeren. Gaat het lukken? Gaan wij samen een verschil maken? In ‘Notes to Self’ houd ik je op de hoogte van alle ups en downs.

Tot slot de toolkit: een spel waarmee ook anderen in co-creatie aan de slag kunnen met hun publieke ruimte. Een spel waar je State of Flux niet voor nodig hebt, waar je geen cursus voor hoeft te volgen en die je in staat stelt om samen met de mensen in jouw omgeving aan de slag te gaan met jouw plein, park of straat. Uitgangspunt is de programmastrategie-methodiek die State of Flux zelf toepast om vanuit de tussentijd samen te bouwen aan een plek. De startsubsidie bij het Stimuleringsfonds is aangevraagd. Wat leren we tijdens het ontwikkelen van dit spel en zal deze in 2016 verkrijgbaar zijn? Read all about it.

[foto: het stadsbankje waar het logo van State of Flux op is gebasseerd]

Volg Donica via Twitter, Facebook of geef je op voor de nieuwsbrief van State of Flux.

Comments are closed.