Over het IJ: De Stad van Morgen

OverhetIJ Festival 2015 - © Saris & den Engelsman

Over het IJ Festival is het zomerse theaterfestival van Amsterdam. Het festival nam van 2 t/m 12 juli 2015 weer elf dagen lang bezit van de NDSM-werf en spreidde zich vanuit daar uit langs de oevers van het IJ. Jonge, talentvolle theatermakers stonden naast bekende namen op diverse spannende locaties om hun verhaal aan het publiek te presenteren. Het Over het IJ Festival trekt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers.

Over het IJ Festival koppelde in 2015 kunst direct aan de stad en nam de transformerende rol van de kunstenaar als basis van haar programma. Het festival streeft naar stadskunst die betrokken en innovatief is: die ware impact genereert op de stad. Kunst die enerzijds ruimte laat aan het bestaande en voortbouwt op de kracht van een plek en anderzijds op zoek gaat naar innovaties die een bijdrage leveren aan een meer leefbare omgeving.

Over het IJ Festival wil ook de komende jaren de specifieke verbinding aangaan met de bewoners van de wijken en leefgemeenschappen rondom het festival. Het festival onderzoekt in ‘De Stad van Morgen’ specifiek de rollen die kunstenaars in Amsterdam-Noord en in Nederland binnen hun werk(terrein) op zich aan het nemen zijn. In 2015 waren dit de kunstenaar als architect, social designer en verduurzamer. Een programma met een symbiotische relatie tussen kunst, kennis en transformatie. In samenwerking met Pakhuis de Zwijger organiseert het Over het IJ Festival een vervolg van dit programma in seizoen 2015/2016.

Rol State of Flux: projectleiding De Stad van Morgen

State of Flux dacht mee met het inbedden van de thematiek ‘De Stad van Morgen’ in het gehele programma. We namen o.a. de specifieke organisatie van korte workshops met kunstenaars op ons en gesprekken met architecten, social designers en ‘gevaarlijke kunstenaars’ binnen duurzaamheid.

Met ondermeer Sarah Cameron Sunde (kunstenaar NY), Teun Castelein (kunstenaar), Arne Hendriks (kunstenaar), Paul Gofferjé (No Academy), Bart Lubbers (Café de Pont/ Fastned), Sikko Cleveringa (CAL XL), Faiza Oulahsen (Greenpeace), Ine Gevers (Hacking Habitat), Saskia Beer (ZOCity), Yvonne Franquinet (Arcam), Ruud Reutelingsperger (Observatorium Rotterdam), Maurice Bogaert (kunstenaar), Arna Mackic (RAAAF), Jeanne van Heeswijk (o.a. Freehouse) en Tabo Goudswaard (Art of Impact).

Opdrachtgever: Over het IJ Festival

[foto’s: Saris & Den Engelsman]

Comments are closed.