Blog ‘Grote Plein’ op I Love Noord

_Buikslotermeerpleinmanifestatie2015small-6

In het kader van de opening van ‘Grote Plein’ op 28 mei aanstaande, werd onderstaande blog geplaatst op I Love Noord, de communitywebsite van Amsterdam-Noord: ‘Grote Plein: Samen maken we het Buikslotermeerplein‘.

Vijftien jaar plannen bedenken, vijftien jaar stilstand. Je ziet het er aan af. Het Buikslotermeerplein is niet meer wat het was. Het is vergane glorie en verloederde ruimte. En toch. Op een gegeven moment ben ik, ik durf het haast niet te zeggen, een beetje verliefd geworden op die plek. Op de mensen die er voor blijven vechten: de winkeliersvereniging die zich met hart en ziel inzet voor een gezellig winkelcentrum, creatieve ondernemers als De Modestraat die zich hebben gevestigd in het oude Wokrestaurant waar niemand iets van begreep en de vaste klanten die hun week beginnen bij hun favoriete marktkooplui. Verliefd werd ik vooral op die enorme openbare ruimte waar kansen en mogelijkheden voor het oprapen lijken te liggen.

Een kleine twee jaar geleden was ik klaar met zeuren over het Buikslotermeerplein. Het werd tijd voor actie. Ik ging op zoek naar partijen die met me mee wilden denken: bewoners, ondernemers en uiteraard de gemeente. Het resultaat is ‘Grote Plein’ en we zijn er trots op. Vijfentwintig verschillende partijen met 37 mensen zijn nu actief betrokken bij ‘Grote Plein’. Abier organiseert de ‘Culturele Markt’, Samantha haalt voor ‘Schatkaart’ de favoriete plekjes van bewoners op, Brian werkt aan een mooier viaduct en Ruud van de markt helpt keihard mee om dit project tot een succes te maken.

Samen gaan we de komende jaren werken aan een leuker Buikslotermeerplein. Niet wachten op de structurele plannen, maar nu aan de slag is ons motto. We hopen dat nog veel meer mensen zich bij ons aansluiten. Samen klussen aan het mooier maken van het voetgangersgebied op het parkeerveld bijvoorbeeld: tegels eruit, plantjes erin en verven. Of vertel ons je idee voor een activiteit. Het koor Double Dutch uit Noord heeft zich al aangemeld, studenten van het ROC willen onder het viaduct werk laten zien geïnspireerd op Banksy en Manuel gaat timmeren en bouwen met de kinderen.

En dan maar hopen dat de structurele plannen over een aantal jaren eindelijk uitgevoerd gaan worden. Dat we een winkelcentrum krijgen waar diversiteit aan winkels, ondernemers en klanten de boventoon voert. Dat gegrond is in Amsterdam-Noord en tegelijkertijd een groot publiek van buiten trekt. Een Noords winkelcentrum waar bewoners hun feesten kunnen vieren en publiek van buiten een mooi dagje uit kan beleven.

In de tussentijd? Vier de zomer met ons en werk en denk mee aan een mooier en fijner plein. Op 28 mei starten we met het eerste seizoensprogramma: ‘Zomer van ’t Grote Plein’. Dirk van Gallow Street komt spelen, Marcia organiseert een speurtocht voor kinderen, Jumping Fun brengt zijn springkussen, Mick van Il Pecorino levert heerlijke verse koffie, Patricia Sandaal van het Sociaal Restaurant zorgt voor mierzoete suikerspinnen en de markt heeft Ramin Kokkie weer uitgenodigd om voor lekkere hapjes te zorgen. Potverdikkie: ik krijg er zin in. Hoop tot dan!

PS: heb jij nog een mooie anekdote over het Buikslotermeerplein. Iets wat je daar hebt beleefd, iemand die je hebt ontmoet of een winkel waar je altijd graag kwam? Laat het ons weten. We delen graag jouw verhaal. (mail naar info@stateofflux.nl o.v.v. Mijn Buikslotermeerplein)

Donica Buisman, initiatiefnemer Grote Plein

Opening grote Plein: 28 mei 10-16 uur/ grand opening 13 uur/ op de markt

Zomer van ‘t Grote Plein: 28 mei t/m 16 juli

Elke woensdag kinderactiviteiten en samen klussen en elke zaterdag programma

www.groteplein.nl/ www.facebook.com/groteplein

[foto: Hans van der Vliet]

Comments are closed.