Studio Universität Stuttgart

schermafbeelding-2016-10-27-om-15-57-32

‘Winkelen is vermoedelijk de laatst overgebleven vorm van openbare activiteit’ – Rem Koolhaas

Van oktober 2016 t/m februari 2017  heeft de Universiteit van Stuttgart het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord als studiecase genomen. Dit in opdracht van State of Flux en i.s.m. het lectoraat Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken van de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Een groep van drie docenten en ±20 studenten van de faculteit Stedenbouw hebben zich in oktober een week lang ondergedompeld in de plannen, achtergrond en huidige situatie van het Buikslotermeerplein-gebied. In december presenteerden zij aan State of Flux en de HvA de tussentijdse resultaten in Stuttgart. In februari gaven ze in Arcam hun eindpresentatie.

De studio was onderdeel van een langdurige module waarin de toekomstige stedenbouwkundigen zich verdiepen in actuele stedelijke thema’s zoals de inclusieve stad, een sociale economie, de verhouding tussen stad en regio, hybride publieke ruimten, urban commons, etc in relatie tot dit gebied. Het doel is te komen tot stedelijke plannen voor de korte en lange termijn dat als inspiratie kan dienen voor mogelijke interventies in de toekomst.

Het Buikslotermeerplein -met o.a. winkelcentrum Boven ’t Y en het nieuwe stationsgebied voor de Noord-Zuidlijn- is een uitdagende case als het gaat om de spanning tussen plannen op de tekentafel van ontwikkelaars, het dagelijks gebruik door bewoners -en andere gebruikers- en de identiteit van het gebied. Studenten koppelden stedelijke thema’s aan hun eigen onderzoeksfocus.

Comments are closed.