Met de programmastrategie-methodiek gaat State of Flux met zo’n twintig belanghebbenden aan de slag om hun publieke ruimte op de korte termijn te verlevendiging. Het Buikslotermeerplein is een oud winkelcentrum waar 15 jaar planontwikkeling tot stilstand heeft geleid. Verloederde openbare ruimte, leegstand en onveiligheid is het gevolg. Met de programmastrategie brengen we daar verandering in.
September 2015 was er een ‘Coalition of the Willing’ van eenentwintig partijen voor het Buikslotermeerplein. Bewoners, winkeliers, kennisinstellingen, de markt, gemeentelijke partijen, culturele organisatie en woningbouwcorporaties kwamen tijdens vier diners bij elkaar om samen aan de slag te gaan. Het doel: een gedragen programmastrategie neerleggen en gezamenlijk werken aan de uitvoer.
December 2015 was de programmastrategie klaar. Een gedragen plan neergelegd door 21 organisaties, 30 deelnemers, 10 creatieven en meer dan 100 ideeën vanuit het publieksevent. Met plankaarten voor de markt, het parkeerveld, het stationsgebied en de zij-ingangen van het winkelcentrum. Lees hier de volledige Programmastrategie Buikslotermeerplein.
“Het Buikslotermeerplein is een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, een plek waar je je niet voor hoeft op te doffen: kom gewoon zoals je bent. Het concept ‘Thuiskomen’ gaat dit gevoel versterken vanuit de tijdelijke programmering. Hierin heeft elk deelgebied zijn eigen plek in het ‘huis’ gekregen. Samen gaan we laten zien dat dit gebied een thuis kan zijn: een thuis voor iedereen.”
28 mei is de officiële start van de uitvoer. Onder de naam ‘Grote Plein’ gaan meer dan twintig organisaties en veertig deelnemers activiteiten toevoegen en de publieke ruimte verbeteren. Kijk voor meer informatie bij het project ‘Grote Plein Buikslotermeerplein‘.
De programmastrategie voor het Buikslotermeerplein is mede mogelijk gemaakt door bewoners uit Elzenhagen, Loenermark en Plan van Gool, Buurtkamer De Kleine Wereld, de markt, MBO College Noord ROCvA, Gebiedsontwikkeling Buikslotermeerplein, stadsdeel Amsterdam-Noord, woningcorporaties Ymere en Eigen Haard, Proeftuin De Luwte, de Volksbond, Hoop voor Noord, Stichting Cleopatra, Kapper Barbershop, De Lokatie, en de Modestraat.