Programmaregie Berlijnplein – RAUM

unnamed

RAUM is de nieuwe, Utrechtse maakplaats die de stad van de toekomst verbeeldt met kunst, design & technologie. Het heeft een openbare expositieruimte van meer dan 40.000 m2: het Berlijnplein. Vanaf 1 juli wonen en werken makers aan projecten speciaal voor het Berlijnplein. Het doel van deze ‘creative placemaking': de stad van de toekomst verbeelden en mensen deze toekomst laten ‘meemaken’.

State of Flux heeft in het najaar van 2016, in opdracht van de gemeente Utrecht, een programmastrategie neergelegd voor het Berlijnplein. Dit plein ligt precies op de grens tussen bestaande en nieuwe stad, in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum in Leidsche Rijn: de grootste vinexlocatie van Nederland. Deze strategie – RAUM – is tot stand gekomen door zo’n 30 gesprekken en diverse bijeenkomsten met instellingen uit de culturele sector van Utrecht, bewoners, ondernemers, wijkpioniers, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Zie hier de animatie van de programmastrategie voor het Berlijnplein.

State of Flux is, als directie van de stichting RAUM met een team van professionals, in volle vaart de programmastrategie aan het uitvoeren. Het heeft in december een plan van aanpak neergelegd voor een ‘grensverleggend makersplein’, kreeg in januari de opdracht deze ook uit te voeren en stuurde in februari hiervoor een open call voor makers eruit. In mei ging het eerste programma van start en vanaf juli staat het ‘Makershuis’ er. De organisatie is nu druk bezig het programma uit te voeren en langzamerhand steeds meer publiek naar deze nieuwe verblijfsplek toe te trekken. Ondertussen wordt op inclusieve en experimentele wijze gewerkt aan een mogelijke permanente culturele voorziening waarvan RAUM de basis vormt.

Vind hier meer informatie over het Berlijnplein.

foto’s: Juri Hiensch en Paul Hoes

 

 

Comments are closed.