Het hart dat zijn wij!

OverhetIJ festival 2015 - © Saris & den Engelsman

Blog naar aanleiding van Over het IJ Festival, 2-12 juli 2015

Het Over het IJ Festival 2015 is anders dan anders. Natuurlijk kan je er heerlijk theater op locatie gaan bekijken, maar we willen meer zijn. Meer laten zien, meer verbinden dan slechts bezoekers aan makers. We zijn op zoek naar verbinding met de stad, met de samenleving. Het heeft alles te maken met relevantie enerzijds en betrokkenheid anderzijds.

Hoe zorg je voor ware impact, hoe betrek je de bezoeker bij het festival? Het antwoord op beide vragen is hetzelfde: werk vanuit het lokale, vanuit wat mensen bezig houdt en (in dit geval) vanuit de NDSM-werf. Praat er niet over, maar maak het mee: ervaar wat een plek werkelijk is. Daarom gaan we met de architectonisch theatrale installatie Sketch de wijken in om op te halen wat bewoners zelf willen met hun stad, daarom vragen we theatermakers om zes maanden Amsterdam-Noord in te gaan. Geheel vrij. Ervaar zelf maar wat je meemaakt en wat je daarover wilt vertellen of aan kan bijdragen. Daarom maken onze zeecontainermakers een voorstelling over De Stad van Morgen. Daarom is er niet één festivalhart, maar drie om zo de NDSM-werf werkelijk te ervaren en er als festival symbiotisch onderdeel van te zijn.

Gaat er weleens iets fout in dit experiment? Jazeker. Gelukkig maar. Wat is een zoektocht zonder fouten? Als festival leren we ervan en met ons hopelijk bewoners, buurten en bezoekers ook. Het doel is de ontdekkingstocht, het avontuur aangaan. Zo leren we niet alleen iets over onze omgeving maar vooral (en belangrijker misschien nog wel) over onszelf. Want wij zijn het hart van de stad, het hart van de samenleving en het hart van het Over het IJ Festival. Wij als bezoekers, makers, kunstenaars, bewoners en ondernemers. Wij moeten onszelf ‘pushen’ om elke dag opnieuw het onderzoek aan te willen gaan. Om werkelijk betekenis te geven. Niet alleen aan onze eigen kleine wereld, maar vooral aan die van anderen. Zo maken we zelf onze stad en onze samenleving. Samen.

Donica Buisman

Projectleider Stad van Morgen

Comments are closed.