Ode aan de boom

55332

Voor de zomervakantie las ik het heugelijke nieuws: de boom is hét middel om klimaatverandering tegen te gaan. Echt waar, de NOS zei het! Eindelijk een tastbare oplossing voor iets wat soms zo ver van ons af lijkt te staan. Uiteraard blijkt het niet zo simpel te zijn en zeker niet als dat het enige is wat we doen. Maar toch, zeer hoopvol. Leuk weetje: een boom in de stad blijkt net zo effectief tegen de opwarming van de aarde als een boom in het bos. Ik zeg: alles meteen volplanten. En niet alleen vanwege het klimaat.

De boom geeft mij in het dagelijkse stadsleven altijd hoop. Hoop op een ontspannen dag, op het horen van vogels, hoop op dat er snel weer eens een dag in het park komt waar ik met al mijn vrienden ga picknicken. Dat laatste doe ik helaas zelden. Teveel organisatiegedoe zo naast mijn toch al zeer organisatorische leventje. Maar dat park met die boom, of die boom langs de straat: wat een levensgeluk brengt mij die toch.

In Utrecht staan 160.000 bomen tegenover 350.000 inwoners. In Londen zijn er zelfs meer bomen dan mensen. Ik weet het, bomen kunnen ook troep opleveren, omvallen, allerhande schade veroorzaken of de zon in je huis versperren. Maar luister nou; hij is het dubbel en dwars waard. Bewezen verhoging van het levensgeluk, bewezen prijsstijging van je huis (alleen handig als je een koophuis hebt uiteraard) en nu dus een bewezen klimaatverbeteraar. Met steeds meer mensen die in steden wonen, is het dus ook van cruciaal belang dat er steeds meer bomen in de stad komen.

However true it may be that we have estranged ourselves from Nature, it is nonetheless true that we feel we are in her and belong to her. We must find the way back to her again.”- Rudolf Steiner

Ik ben geen aanhanger van de vrije school, maar grondlegger en filosoof Rudolf Steiner(hoe Duits kan je naam zijn) had hier toch wel een punt. Sinds een vriendin mij vertelde over het idee achter de meer organische architectuur van veel vrijeschoolgebouwen, valt het me telkens op in de stad: al die strakke vormen, die recht toe recht aan gebouwen en straten die als een messcherpe richtingaanwijzers lijnen door de stad trekken. Maar die boom die alles doorsnijdt, die kleur geeft, die je hoofd doet tintelen omdat al die organische verbindingen in je koppie er lijken te mogen zijn. Die maakt het verschil.

Het leven is niet rechtlijnig en de boom is daar een continue reminder van. Een standvastige reus die vecht tegen de opwarming van de aarde én een reden om stil te staan en gewoon even te kijken. Dat is wat ik vaak tegen vrienden en collega’s zeg als de stress in hun stemt doorklinkt: kijk naar een boom, haal adem, en besef dat het leven mooi kan zijn. Dat gezegd hebbende wordt het hoog tijd dat in Leidsche Rijn Centrum, mijn werkplek, snel meer bomen komen. Oh, en stem voor 16 oktober op de rode beuk ‘Capitein ter Zee’ in Vianen bij de Europese Verkiezing Boom van het Jaar 2020. Dan dragen we in ieder geval zelf ook een steentje bij aan het behoud van onze bomen.

Donica Buisman, directeur RAUM

Deze column stond in de juli editie van uitLEVEN! van de Utrechtse DUIC. De DUIC heeft een oplage van 55.000.

foto: https://www.monumentaltrees.com/nl/fotos/55332/

Comments are closed.