Einde Grote Plein

Grote Plein

Na twee jaar is het Grote Plein project -dat zich inzette om samen met de community het Buikslotermeerplein aantrekkelijker te maken- gestopt. In 2015 en 2016 is veel bereikt met steun van onder meer het Stadsdeel Amsterdam-Noord en het team Gebiedsontwikkeling van de gemeente. Zij blijven uiteraard actief om via projecten het gebied te verbeteren. Grote Plein had grote ambities voor 2017 en 2018 waarvoor het echter niet de nodige steun verkreeg. De organisatie dankt al haar partners en betrokkenen voor het werk in de afgelopen jaren en Wonam voor het willen waarmaken van de ambities in 2017.

Niet langer wachten, maar nu aan de slag was het motto. Van hieruit is de afgelopen twee jaar gebouwd aan een community van zo’n 35 betrokken organisaties en meer dan 100 geïnteresseerden. Grote Plein werd opgericht door State of Flux die in 2015 diverse bijeenkomsten organiseerde waaruit vele ideeën werden opgehaald. Ook in 2016 zijn tijdens bijeenkomsten prachtige voorstellen neergelegd voor het gebied (bekijk ze hier op onze website).

Grote Plein is trots op de tijdelijke verbeteringen in de publieke ruimte die van hieruit zijn gedaan. Het viaduct is geschilderd en street-artists hebben twee onderdoorgangen aangepakt op basis van input van bewoners (i.s.m. Royal Steez en de Modestraat), er zijn planten en zitplekken rond het voetgangersgebied op het parkeerveld gekomen, de Schattenkaart Noord boot is geplaatst, de bouwhekken rond de bioscoop aangekleed. September 2017 is bovendien het skatepark ‘De Flipperkast’ geopend. Deze is ontwikkeld in opdracht van de gemeente in samenwerking met onder meer Eva de Klerk. Met verbeteringen in het gebied op de korte en lange termijn hebben partijen als het Damstede Lyceum, ROC van Amsterdam Noord, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Stuttgart meegedacht.

De ideeën voor activiteiten zijn ook grotendeels uitgevoerd. Met onder meer de ‘Culturele Markt’ door Abier (Stichting Cleopatra) en Eliane, jongerenevents i.s.m. Stichting JIP en Dock, evenementen op de markt met o.a. Ed (Lek & Zonen Groente en Fruit) en Frank (Smit Groente en Fruit) en ‘Tussen Winkelen en Thuis’ met bewoners en ondernemers uit het Plan van Gool. Eén van de lessen vanuit Grote Plein is dat de belanghebbenden op deze locatie het meeste waarde hechten aan zichtbare verbeteringen in het gebied.

Veel ideeën vanuit Grote Plein zijn opgepikt door gemeente en andere partners. Zo zijn lichten aangebracht boven de markt en in het voetgangersgebied en zijn plantenbakken op de markt gekomen. Bovendien wordt gewerkt aan evenementen en kunst rond het metrostation. Persaandacht was er o.a. in de Telegraaf, op AT5, Nu.nl, De Echo, Ilovenoord, het Parool, het AD en de Amsterdam Krant.

Grote Plein heeft met ontzettend veel plezier met alle betrokkenen samengewerkt om een verschil te maken in het gebied. De kennis die is opgehaald gaat niet verloren. State of Flux gaat verder met placemaking rond Station Noord in opdracht van woningbouworganisatie Wonam. De website www.groteplein.nl met alle kennis blijft in 2017 actief. State of Flux is contactpersoon voor alle vragen met betrekking tot het Grote Plein project.

Comments are closed.